Oskari Tokoi -seura

Oskari Tokoi –seura ry on perustettu 1980-luvun alkupuolella, kun se otti tehtäväkseen maakunnallisesti ja valtakunnallisestikin tärkeän rakennuskohteen Mäkiraonmäellä sijaitsevan Kannuksen Työväen talon peruskorjauksen ja ylläpidon.

Vuonna 1992 seuran toimesta avattiin työväentalon alakertaan Oskari Tokoi -museo, jonka ylläpidosta ja kehittämisestä seura myös vastaa. Keskeisin seuran tehtävistä on ollut ja on vaalia ja tehdä tunnetuksi maamme tunnetuinta pakolaista ja siirtolaista, senaattori Antti Oskari Tokoita (1873 – 1963) ja hänen elämäntyötään ja aikakautta kaikilla mahdollisilla tavoilla ja kaikilla mahdollisilla foorumeilla.   

Kolmen vuosikymmenen ajan kestäneen toimintansa aikana on seura toiminnallaan tehnyt kotiseutuaan tunnetuksi mm. järjestämällä Tokoin elämäntyön esille tuomiseksi lukuisia seminaareja, joissa on vieraillut valtakuntamme johtohenkilöitä.

”Hänen sielussaan eli usko ja toivo uuden huomenen koittoon” on kirjoitettu muistomerkkiin, jonka Rafael Paasio paljasti Kannuksessa Tokoin syntymän 100-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1973. Muistomerkin on suunnitellut professori Matti Aaltonen isänsä, Väinö Aaltosen, veistoksen pohjalta.

Tokoin muistomerkillä 1990-luvulla kohtasivat ensi kerran O. Tokoin Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa olevat sukulaiset, serkukset Nestori Tokoin poika Jorma Tokoi ja Lauri Tokoin poika Lauri Jr.

Merkittävä, valtakunnallisestikin julkisuutta saanut tapahtuma oli vuonna 2007, jolloin seura yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa järjesti seminaarin otsikolla ”Tokoin ja Chydeniuksen perinnöllä tulevaisuuteen”. Seminaarista tehty teos on ensimmäinen Oskari Tokoi -seuran virallinen julkaisu. Kyseinen tapahtuma oli osa valtakunnallista Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlakalenteria.

 

Oskari Tokoi -seuran vpj. Kari Urpilainen, kansanedustaja Jutta Urpilainen, eduskunnan varapuhemies Johannes Koskinen ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Kuva: Rainer Smedman, 2007.